Op verdiepend weekend

In januari 2019 organiseerde Met Aandacht in samenwerking met Homebound een avontuurlijk weekend in het bos over “In je kracht staan”, speciaal voor vrouwen. Hieronder kun je teruglezen en zien hoe het was.

Het was stil in het bos, het had vannacht gevroren en de ochtenddauw zag je in kristallen wit op de bladeren. Als je op een blad stapte hoorde je het knisperen. Eerst liepen we allemaal netjes achter elkaar en toen verspreiden we ons ineens weid over de heide. Ieder zijn eigen pad, in stilte, sommige snel springend over een boomstronk of  heide struik, anderen langzaam onderzoekend voorzichtig stap voor stap.

Ik probeer op te schrijven hoe het was afgelopen januari met 12 vrouwen op onderzoek naar de vraag: wanneer sta je in je kracht? Met buiten en binnen zijn een weekend lang. Er werd veel gelachen, aandachtig ontbeten, gehuild en gedanst. Het eten was zo lekker en de sfeer warm, iemand zei er was een soort liefdevolle gezelligheid. De ruimte van de plek. Ontspanning. Stilte.

Christianne en ik keken toe hoe iedereen zijn eigen proces doorging, waarbij vragen opkwamen als: Wat als ik de verkeerde baan heb gekozen, wat als ik heel graag moeder zou willen worden, wat te doen na mijn pensioen? Hoe blijf ik bij mezelf? Inzichten kwamen op: Volg niet je angst, durf te leven! Kies voor je jezelf? Echt? JA. En het was bijzonder om te horen hoe verschillend in je kracht staan voor iedere vrouw is:

“De combi van stilte en wel praten vond ik één van de belangrijkste bouwstenen van het weekend. De stilte in de ochtend maakte ruimte om met jezelf te verbinden en vandaar uit naar buiten te gaan.”(Verpleegkundige, 65 jaar)”

“Het was voor het eerst dat ik uitsluitend met vrouwen iets dergelijks deed en dat was heel fijn voor mij. Competitie, wat ik rond mannen zeker vaak voel, was er niet en dat gaf een enorme rust en ontspanning en een soort liefdevolle gezelligheid.” (Moeder, 33 jaar)”

“Het thema ‘in je kracht staan’ kan zo groots klinken, en alsof je nooit helemaal gaat kunnen dekken wat dat allemaal inhoudt. Ik heb erg genoten van subtiele manier waarop dat thema toch steeds weer in het midden gebracht werd.” (Student, 24 jaar)